QADIMIY MAHHALLIY BUG'DOYLARNI ABIOTIK VA BIOTIK STRESLARGA CHIDAMLILIGINI O'RGANISHNING AHAMIYATI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda qadimiy mahalliy bug‘doy navlarining abiotik va biotik stresslarga chidamliligini o‘rganishning ahamiyati, shuningdek, ularning zamonaviy seleksiya va qishloq xo‘jaligi tizimlaridagi o‘rni tahlil etilgan. Tadqiqotda bug‘doyning turli iqlim sharoitlariga moslashuvchanligi va kasalliklarga qarshi tabiiy immunitet shakllantirish qobiliyati ko‘rib chiqilgan. Qadimiy navlarning genetik xilma-xilligi va ularning stress omillariga qarshi kurashishdagi mexanizmlari chuqur o‘rganilgan. Shuningdek, bu navlarning zamonaviy seleksiya jarayonlariga qo‘llanilishi va yangi stressga chidamli genetik materiallar yaratishdagi imkoniyatlari tahlil etilgan. Tadqiqotda qadimiy bug‘doy navlarini genetik resurs sifatida o‘rganish va ularni seleksiya jarayonlariga integratsiya qilishning ahamiyati ta’kidlangan. Natijada, bu sohada ilmiy va amaliy o‘zgarishlar kiritish imkoniyatlari, jumladan, genomika, markerga asoslangan seleksiya va agroekologik yondashuvlar kiritilishi zarurligi ko‘rsatib o‘tilgan.