BOLA XOTIRASI VA CHET TILIDAGI SO’ZLARNI YODLASH O’RTASIDAGI BOG’LIQLIK (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA :Ushbu maqolada bolalar xotirasi va chet tilidagi so‘zlarni yodlash o‘rtasidagi bog‘liqlik o‘rganilgan. 3–10 yoshdagi bolalar bilan olib borilgan kuzatuv va tajribalar asosida, ularning yod olish qobiliyatiga xotira turlari qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil qilinadi. Maqolada Ebbinghaus’ning unutish nazariyasi va Baddeley & Hitch'ning ishchi xotira modeli asos qilib olingan. Tadqiqot natijalari bolalarga yangi so‘zlarni o‘rgatishda multimodal metodlarning samarali ekanligini ko‘rsatadi. Xulosa qismida o‘qituvchilar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalar berilgan.АННОТАЦИЯ : В данной статье исследуется взаимосвязь между памятью детей и запоминанием слов на иностранном языке. На основе наблюдений и экспериментов с детьми в возрасте от 3 до 10 лет проанализировано, как различные виды памяти влияют на способность к запоминанию. В качестве теоретической основы использованы кривая забывания Эббингауза и модель рабочей памяти Бэддели и Хитча. Результаты исследования показывают эффективность мультимодальных методов при обучении детей новым словам. В заключении даны практические рекомендации для учителей и родителей.ABSTRACT : This article explores the relationship between children’s memory and the memorization of foreign language words. Based on observations and experiments with children aged 3 to 10, it analyzes how different types of memory affect word retention. The theoretical framework is built upon Ebbinghaus' forgetting curve and Baddeley & Hitch’s working memory model. The findings demonstrate that multimodal teaching methods are effective in helping children remember new vocabulary. Practical recommendations for educators and parents are provided in the conclusion.