MATEMATIK MODELLASHTIRISH YORDAMIDA YARIMО‘TKAZGICHLI YADROVIY NURLANISHLARNI QAYD QILUVCHI DETEKTORLAR UCHUN P-TURDAGI KREMNIYNIGA LITIY IONLARINI OPTIMAL KOMPENSATSIYANI AMALGA OSHIRISH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Maqolada Si(Li) p-i-n tipidagi yadroviy nurlanish detektorlarini tayyorlashda qo‘llaniladigan texnologiyalar, xususan p-turdagi kremniyni litiy ionlari bilan kompensatsiyalash usuli keng yoritilgan. Tadqiqotda litiy ionlarining monokristall kremniyga diffuziyasi va dreyfi jarayonlari, hamda  komplekslarining hosil bo‘lishi va ularning kremniy kristall strukturasiga ta’siri tahlil qilingan.  komplekslarining mavjudligi bir tomondan kristall ichidagi nuqsonlarni keltirib chiqarsa, boshqa tomondan detektor strukturasining barqarorligini ta’minlaydi.Abstract:This article explores the technologies employed in the fabrication of Si(Li) p-i-n type nuclear radiation detectors, with a particular focus on the method of compensating p-type silicon using lithium ions. The study analyzes the diffusion and drift processes of lithium ions into monocrystalline silicon, as well as the formation of Li-O complexes and their impact on the crystal structure of silicon. The presence of Li-O complexes, on one hand, introduces defects within the crystal, but on the other hand, contributes to the structural stability of the detector. Mathematical models describing the diffusion behavior of lithium ions are presented, including solutions based on the Boltzmann-Matano transformation method for position-dependent diffusion coefficients.