FUQOROLAR ISHTIROKIDA "TASHABUSLI BYUDJET" TURLARI VA UNI O‘ZBEKISTONDA QO‘LLASH YO‘LLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
So‘nggi yillarda davlat boshqaruvi tizimida aholining faol ishtirokini ta'minlash, byudjet mablag‘lari ustidan fuqarolik nazoratini kuchaytirish va mahalliy muammolarni joyida hal etishga qaratilgan islohotlar jadal sur'atda rivojlanmoqda. Ana shunday islohotlardan biri bu — “tashabbusli byudjet” (yoki participatory budgeting) mexanizmi bo‘lib, u fuqarolarning o‘zlari yashab turgan hududdagi ijtimoiy-iqtisodiy muammolarni aniqlab, ularni davlat byudjeti hisobidan hal etishda bevosita qatnashishini ta’minlaydi. Bu model dunyoning rivojlangan davlatlarida muvaffaqiyatli sinovdan o‘tgan va hozirda O‘zbekistonda ham faol tatbiq etilmoqda.