QANDLI DIABETNI DAVOLASHDA ZAMONAVIY USULLAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotasiya. Ushbu maqolada qandli diabetni davolashda zamonaviy usullarni xaqida ma’lumotlar berilgan. Qandli diabet – surunkali metabolik kasallik bo'lib, organizmda insulinning yetarlicha ishlab chiqilmasligi yoki uni ishlatishdagi buzilishlar natijasida qon shakarining oshishiga olib keladi. Bugungi kunda bu kasallikni samarali boshqarish uchun bir qator yangi davolash usullari ishlab chiqilgan. Insulin terapiyasi, og'zaki dorilar, yangi biologik dori vositalari, jismoniy faoliyat, diet va sog'lom turmush tarzini qo'llash kabi usullar bemorlarga yordam beradi. Shuningdek, gen terapiyasi, hujayra terapiyasi va bariyatrik jarrohlik kabi innovatsion yondashuvlar qandli diabetni davolashning yangi ufqlarini ochmoqda. Zamonaviy texnologiyalar, masalan, doimiy qon shakarini o'lchash tizimlari va insulin nasoslari, bemorlarning kasallikni nazorat qilish imkoniyatlarini yanada oshirmoqda.