GIPOTALAMO-GIPOFIZAR TIZIM BOSHQARUVI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotasiya. Gipotalamo-gipofizar tizim boshqaruvi organizmdagi turli fiziologik jarayonlar va ichki muvozanatni saqlashda asosiy rol o‘ynaydi. Ushbu tizim gipotalamus va gipofiz bezidan tashkil topgan bo‘lib, ular o‘rtasidagi o‘zaro aloqalar orqali gormonlar ishlab chiqariladi va ularning ta’siri boshqariladi. Gipotalamus, miya bilan endokrin tizimi o‘rtasida ko‘prik vazifasini bajarib, gipofizni boshqaradi. Gipofiz esa o‘sish, metabolizm, reproduktiv funktsiyalar, stressga javob va suv-tuz muvozanatini tartibga soluvchi gormonlarni ishlab chiqaradi. Gipotalamo-gipofizar tizimining to‘g‘ri ishlashi organizmning umumiy salomatligi va barqaror faoliyatini ta’minlaydi. Ushbu tizimdagi buzilishlar esa turli endokrin kasalliklar va holatlarning yuzaga kelishiga sabab bo‘lishi mumkin.