DAVLAT MOLIYAVIY NAZORATI: DAVLAT MOLIYASINI BOSHQARISH TIZIMIDAGI HOLATI VA RIVOJLANISHI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada davlat moliyaviy nazoratining davlat moliyasini boshqarish tizimidagi o‘rni va rivojlanishi tahlil qilingan. Davlat moliyaviy nazorati davlat moliyaviy resurslaridan samarali foydalanishni ta’minlash, moliyaviy intizomni mustahkamlash hamda iqtisodiy barqarorlikni qo‘llab-quvvatlash kabi muhim funksiyalarni o‘z ichiga oladi. Maqolada moliyaviy nazoratni amalga oshirish jarayonida qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuvlar va usullar, ularning amaliy ahamiyati va afzalliklari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida davlat moliyaviy nazoratini takomillashtirish uchun ahamiyatli bo‘lgan samaradorlikni oshirish usullari, raqamlashtirish imkoniyatlari va xalqaro tajribani joriy qilish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari davlat moliyasini boshqarish tizimida samarali strategik qarorlar qabul qilishda va moliyaviy nazoratni kuchaytirishda amaliy ko‘mak sifatida foydalanilishi mumkin.Abstract. This article analyzes the role and development of state financial control within the public finance management system. State financial control encompasses key functions such as ensuring the efficient use of financial resources, strengthening financial discipline, and supporting economic stability. The article examines modern approaches and methods applied in the implementation of financial control, as well as their practical significance and advantages. During the research, recommendations were developed to improve the efficiency of state financial control, including methods to enhance performance, opportunities for digitalization, and the adoption of international practices. The results of this study can serve as practical support in making effective strategic decisions within the public finance management system and in strengthening financial control.