O’ZBEKISTON OLIY TA’LIM MUASSASALARINING RAQAMLI TRANSFORMATSIYA JARAYONI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston oliy ta’lim muassasalarining raqamli transformatsiya jarayoni chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda HEMIS, Moodle, LMS kabi raqamli tizimlar asosida boshqaruv va ta’lim jarayonlari qanday o‘zgargani ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, professor-o‘qituvchilarning raqamli savodxonlik darajasi va talabalar sonining o‘sishi raqamli infratuzilmaning dolzarbligini ko‘rsatmoqda. Metodologiya sifatida empirik statistik tahlil va UzDataSurvey so‘rovnomasidan foydalanildi. Tahlil natijalariga ko‘ra, talabalarning raqamli texnologiyalarga tayyorligi yuqori bo‘lsa-da, xodimlar va rahbarlar orasida raqamli transformatsiyaga qarshilik mavjud. Maqolada raqamli ekotizimni kuchaytirish bo‘yicha aniq takliflar keltirilgan.Аннотация: В данной статье подробно анализируется процесс цифровой трансформации высших учебных заведений Узбекистана. Исследование основано на использовании цифровых платформ HEMIS, Moodle и LMS, а также данных эмпирического опроса UzDataSurvey. Отмечается рост числа студентов и необходимость повышения цифровой грамотности преподавателей. Результаты показывают высокую готовность студентов к цифровой среде, при этом сохраняются барьеры у административного персонала. В статье представлены рекомендации по ускорению цифровизации и укреплению цифровой инфраструктуры в вузах.Abstract: This article provides an in-depth analysis of the digital transformation process in Uzbekistan's higher education institutions. The research focuses on the implementation of digital platforms such as HEMIS, Moodle, and LMS, supported by empirical data from UzDataSurvey. Results indicate a high level of digital readiness among students, contrasted with moderate resistance from academic and administrative staff. The study uses statistical analysis and case-based methods. The article concludes with practical recommendations to enhance the digital ecosystem and improve digital literacy across universities.