XORAZMIY ASARLARIDA CHOLG‘USHUNOSLIKNING ILMIY-NAZARIY ASOSLARI BAYONI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada buyuk alloma Abu Abdulloh Muhammad ibn Ahmad Al-Xorazmiyning “Mafātiḥu-l-ʿulūm” “Fanlar kalitlari” nomli asarida cholgʻushunoslik bilan bogʻliq bo‘lgan nazariy qarashlari, musiqiy atamalar, cholg‘u asboblari va musiqiy tizimlarga oid fikrlari ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Asarning o‘rta asr Sharq musiqashunosligiga qo‘shgan hissasi yoritiladi.Аннотaция: В данной статье научно анализируются теоретические взгляды великого ученого Абу Абдуллы Мухаммада ибн Ахмада аль-Хорезми на инструментальную музыку, музыкальные термины, музыкальные инструменты и музыкальные системы в его труде «Мафатиху-л-ʿулūм» («Ключи к наукам»). Подчеркивается вклад труда в музыковедение Средневековья. Abstract: This article scientifically analyzes the theoretical views of the great scholar Abu Abdullah Muhammad ibn Ahmad al-Khwarizmi on instrumental music, musical terms, musical instruments and musical systems in his work "Mafatihu-l-ʿulūm" ("Keys to the Sciences"). The contribution of the work to the musicology of the Middle Ages is emphasized.