YOSH SUZUVCHI SPORTCHILARNI TEXNIK-TAKTIK HARAKATLARINI RIVOJLANTIRISH. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy ishda yosh suzuvchi sportchilarning texnik-taktik harakatlarini rivojlantirishning nazariy asoslari va amaliy yo‘llari o‘rganilgan. Suzish sporti bo‘yicha mashg‘ulotlarda sportchilarning harakat koordinatsiyasi, suzish uslublarining to‘g‘ri bajarilishi, start va aylanish texnikasi hamda musobaqa jarayonidagi taktika elementlarini shakllantirish muhim o‘rin tutadi. Tadqiqot davomida yosh sportchilarning yoshi va jismoniy rivojlanish xususiyatlariga mos texnik va taktik mashqlar tizimi ishlab chiqilgan. Shuningdek, sportchilarning mashg‘ulotlar jarayonidagi o‘sish dinamikasi kuzatilib, texnik-taktik tayyorgarlik darajasini baholash mezonlari taklif etilgan. Ushbu ish murabbiylar, sport maktablari o‘qituvchilari va yosh suzuvchilar tayyorgarligini samarali tashkil etishda muhim amaliy ahamiyat kasb etadi.          Аннотация: В данной научной работе изучены теоретические основы и практические пути развития технических и тактических действий юных пловцов. В тренировочном процессе по плаванию важное значение имеет координация движений спортсменов, правильное выполнение стилей плавания, техника старта и поворота, а также формирование тактических элементов во время соревнований. В ходе исследования была разработана система технических и тактических упражнений, соответствующих возрастным и физическим особенностям юных спортсменов. Также отслеживалась динамика прогресса пловцов в процессе тренировок и предложены критерии оценки уровня технической и тактической подготовки. Данная работа представляет собой важное практическое значение для тренеров, преподавателей спортивных школ и в организации подготовки юных пловцов.            Annotation: This scientific study explores the theoretical foundations and practical approaches to developing the technical and tactical actions of young swimmers. In swimming training sessions, movement coordination, correct execution of swimming techniques, start and turn techniques, as well as the development of tactical elements during competitions play a crucial role. During the research, a system of technical and tactical exercises tailored to the age and physical development characteristics of young athletes was developed. Additionally, the dynamics of athletes’ progress during training were monitored, and criteria for assessing the level of technical and tactical preparedness were proposed. This work has significant practical value for coaches, sports school instructors, and in organizing the effective training of young swimmers.