AR/VR VOSITALARI YORDAMIDA STEAM TA’LIMIDA RAQAMLI IMMERSIV TAJRIBANING AHAMIYATI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada keng tarqalgan AR (augmented reality – kengaytirilgan reallik) va VR (virtual reality – virtual reallik) texnologiyalarining STEAM ta’limi jarayonida o‘quvchilarga taqdim etayotgan immersiv (to‘liq sho‘ng‘ituvchi) tajriba imkoniyatlari tahlil qilinadi. Raqamli vositalarning interaktiv va vizual imkoniyatlari orqali fanlararo bog‘liqlikni kuchaytirish, murakkab tushunchalarni soddalashtirish, o‘quvchilarda qiziqish va ishtirokni kuchaytirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada zamonaviy AR/VR ilovalari, ta’lim platformalari, ularning afzalliklari va joriy etish bo‘yicha tavsiyalar keltiriladi.Annotation. This article analyzes the immersive learning opportunities provided by widely used AR (augmented reality) and VR (virtual reality) technologies in the context of STEAM education. It explores how digital tools with interactive and visual capabilities enhance interdisciplinary connections, simplify complex concepts, and increase student engagement and participation. The article discusses modern AR/VR applications, educational platforms, their advantages, and practical recommendations for implementation.Аннотация. В данной статье рассматриваются возможности иммерсивного обучения, предоставляемые широко распространёнными технологиями AR (дополненная реальность) и VR (виртуальная реальность) в рамках STEAM-образования. Анализируются способы усиления междисциплинарных связей, упрощения сложных понятий и повышения интереса и вовлечённости учащихся с помощью цифровых инструментов, обладающих интерактивными и визуальными возможностями. В статье приведён обзор современных AR/VR-приложений, образовательных платформ, их преимуществ и рекомендации по внедрению.