KARDIOMIOTSITLAR REGENERATSIYASI: AFSONA YOKI HAQIQAT? (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annatatsiya: Kardiomiyotsitlar, yurak mushak hujayralari, shikastlanishdan keyin oʻz-oʻzini tiklash qobiliyati uzoq vaqtdan beri bahsli mavzu boʻlib kelgan. An'anaviy qarashga koʻra, kattalar yuragi nisbatan kam regenerativ qobiliyatga ega, shuning uchun yurak yetishmovchiligi koʻpincha qaytarilmas holat hisoblanadi. Biroq, soʻnggi yillarda olib borilgan tadqiqotlar kardiomiyotsitlarning ma'lum darajada koʻpayishi va yangilanishi mumkinligini koʻrsatmoqda. Ushbu maqola kardiomiyotsitlar regeneratsiyasi boʻyicha mavjud ilmiy dalillarni tahlil qiladi, kattalar yuragida yangi hujayralar hosil boʻlish mexanizmlarini koʻrib chiqadi va yurak kasalliklarini davolashda regenerativ tibbiyotning potentsialini muhokama qiladi. Shuningdek, ushbu sohada hali hal qilinishi kerak boʻlgan muammolar va kelajakdagi tadqiqot yoʻnalishlari ham yoritiladi.Annatation:: Cardiomyocyte regeneration, the self-repair capacity of heart muscle cells after injury, has long been a debated topic. The traditional view holds that the adult heart has limited regenerative ability, making heart failure often irreversible. However, recent research suggests that cardiomyocytes can proliferate and regenerate to a certain extent. This article analyzes the current scientific evidence on cardiomyocyte regeneration, examines the mechanisms of new cell formation in the adult heart, and discusses the potential of regenerative medicine in treating heart diseases. It also highlights the challenges that still need to be addressed in this field and future research directions.