ANESTEZIYA - ZAMONAVIY OG’RIQSIZLANTIRISH. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  so’nggi  yillarda  anesteziologiya  texnologik  va dinamik  ravishda  rivojlanayotgan  tibbiyot  mutaxassisliklaridan  biriga  aylandi.  Uning zamonaviy    imkoniyatlari    katta.    Kompyuter    monitoringi,    biotibbiy    jarayonlarni matematik  modellashtirish,  avtomatik  va  ba'zi  fiziologik  jarayonlarni  yarim  avtomatik boshqarish  tizimlar  kabi  tibbiy  muhandislik  tizimlari  yaratilgan  va  allaqachon  klinik amaliyotda   qo'llanilmoqda.Аnesteziyalogiyaning  barcha  bo‘limlarida  ishlatiluvchi asosiy  va  yordamchi  asboblardan  tortib,    NNA  apparatlari,  laringoskop  intubatsion trubkalar,   kosmetik,   zamonaviy   oksigenator   apparatlari   (Sipap,   Dragor,   Acoma) jumladan zamonaviy narkoz apparati (Faza 5, fabius)  defibrillyator, maskalar (esmarx , konturli) yoritilgan.  Bundan tashqari narkoz nafas apparaturasini ishlashga tayyorlash, gazlar  (kislorod,  azot  (1)oksidi)  bilan  ishlash,  operatsion-anesteziologik  xavf  darajasini aniqlash, mahalliy va umumiy og‘riqsizlantirish asoratlarini oldini olish, klinik belgilarga asoslangan xolda "klinik o‘lim" holatining diagnostikasi, EKG maʼlumotlariga asoslangan xolda yurak to‘xtashi turlarini aniqlash, yurakni medikamentoz stimulyatsiya  qilish, kasalxonagacha  va  kasalxonada  o‘pka-yurak  va  miya  reanimatsiyasini  o‘tkazish, defibrillyatsiyani amaliyotini o‘tkazish, traxeyani intubatsiya qilish, infuzion-transfuzion davo o‘tkazish, nazofaringeal kateter va niqoblar orqali kislorod terapiyalari o‘tkazish, aspiratsiyani  oldini  olish  hamda  juda  ko‘plab  nazariy  amaliy  bilim  va  ko‘nikmalar haqida malumotlar berilgan.