ENDOKRIN TIZIMI VA KASALLIKLARINI ADABIYOTLAR BO’YICHA O’RGANISH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Mavzuning dolzarbligi: Endokrin va nerv tizimlari organizmdagi barcha a’zolar faoliyatini boshqaradi va muvofiqlashtiradi. Bunda endokrin tizim asosan organizmda kechadigan moddalar almashinuvi, tananing o’sishi, reproduktiv (jinsiy hujayralarning rivojlanishi)faoliyat kabi nisbatan umumiy jarayonlarni boshqaradi. Endokrin bezlarning mikrotsirkulyator tomirlar tizimi sinusoid kapillyarlar tutishi va kapillyar old bo’shlig’ining mavjudligi bilan tavsiflanadi. Endokrin sistemasining asosiy vazifasini gormonlar (yunon.‘’hormone’’-‘’qo’zg’atmoq,’’ ta’sir qilmoq) asosan organizmning moddalar almashinuvi, somatik o’sish, reproduktiv faoliyat kabi asosiy funksiyalarini kuchaytiruvchi yoki susaytiruvchi ta’sir ko’rsatadigan yuqori faollikka ega boshqaruvchi omillardir.