DAVLAT ARBOBI, SHARQSHUNOS, O’LKASHUNOS, JADID MUSO SAIDJONOVNING SAMARQANDDAGI FAOLIYATIGA DOIR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek milliy uyg‘onish davrining yetuk vakillaridan biri, tarixchi va madaniyatshunos Musojon Saidjonovning Samarqand shahridagi ilmiy va madaniy faoliyati tahlil etiladi. Unda Saidjonovning tarixiy yodgorliklarni ilmiy o‘rganish, ularni asrash bo‘yicha qilgan ishlari, yozgan asarlari va xalqaro ilmiy anjumanlardagi ishtiroki yoritiladi. Shuningdek, uning siyosiy taʼqib ostida qolgan fojeali taqdiri haqida ham ma’lumot beriladi. Maqola tarixshunoslik, madaniyatshunoslik va o‘zbek milliy merosiga oid tadqiqotlar uchun muhim manba hisoblanadi.Abstract: This article analyzes the scientific and cultural activities of Musojon Saidjonov, one of the prominent representatives of the Uzbek national revival, historian and cultural historian, in Samarkand. It covers Saidjonov's work on the scientific study of historical monuments, their preservation, his writings, and participation in international scientific conferences. It also provides information about his tragic fate as a political prisoner. The article is an important source for research on historiography, cultural studies, and Uzbek national heritage.