LEKSIK-SINTAKTIK STILISTIK VOSITALAR: ANTITEZA,ALLYUZIYA,O’ZLASHTIRMA GAP TUSHUNCHALARI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada leksik-sintaktik stilistik vositalar turlaridan bo’lgan antiteza, allyuziya va o’zlashtirma gap tushunchalari ilmiy-nazariy jihatdan yoritilgan. Antitezaning mantiqiy qarama-qarshilik yasashdagi roli, allyuziyaning konnotativ ma’nolar vositasida matnni boyitishdagi ahamiyati va o’zlashtirma gaplarning sintaktik struktura hamda uslubiy yuklamasi tahlil etiladi. Til vositalarining badiiy nutqdagi estetik, obrazli va kommunikativ funksiyalari namunali adabiy matnlar asosida ko’rsatib berilgan. Maqolada stilistik vositalar orqali ifoda kuchi va emotsional ta’sirni oshirish imkoniyatlari ochib beriladi.Аннотация:В статье рассмотрены лексико-синтаксические стилистические средства, такие как антитеза, аллюзия и прямая речь как синтаксическая конструкция. Анализируется роль антитезы в создании логической противоположности, значимость аллюзии как средства углубления смысла текста через скрытые культурные и литературные отсылки, а также функции прямой речи в стилистике художественного текста. Приведены примеры из художественной литературы, демонстрирующие выразительные и коммуникативные возможности этих средств.Abstract:This article explores key lexical-syntactic stylistic devices such as antithesis, allusion, and direct speech constructions. It analyzes the role of antithesis in creating logical opposition, the significance of allusion in enriching the text with connotative and cultural meanings, and the stylistic functions of direct speech in narrative structure. Literary examples illustrate how these devices enhance expressiveness and emotional impact in artistic texts. The study highlights the importance of these tools in developing stylistic depth and communicative effectiveness in written discourse.