ISLOM FUQAROLIK HUQUQIDA MULK VA MULKIY MUNOSABATLAR TASNIFI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Islom fuqarolik huquqi masalalari izchil yoritilgan bo‘lib, uning tarixiy ildizlari, rivojlanish bosqichlari ko‘rib chiqilgan. Jumladan, Islom fuqarolik huquqi Qur’on, hadis, ijmo, qiyosga asoslanibgina qolmay, bir qator islom faqihlarining noyob asarlariga ham tayanadi. Qolaversa mavzuni yoritish davomida tushunarli bo‘lishi uchun milliy qonunchilik normalariga ham murojaat qilinadi. Mazkur huquqiy tizim o‘zining ichki izchilligi va moslashuvchanligi bilan ajralib turadi. Uning asosiy maqsadi jamiyatda adolatli va barqaror huquqiy munosabatlarni shakllantirishdan iboratdir. Ayniqsa, mulk huquqi, shartnomalar huquqi, nikoh va meros huquqi kabi sohalarda Islom fuqarolik huquqi muayyan qoidalarga tayangan holda aniq tartibga solish mexanizmlarini taqdim etadi. Аннотация: В статье последовательно освещаются вопросы исламского гражданского права, рассматриваются его исторические корни и этапы развития. В частности, исламское гражданское право основано не только на Коране, хадисах, иджме и кийасе, но и на уникальных трудах ряда исламских правоведов. Кроме того, для ясности при освещении темы также делаются ссылки на национальные правовые нормы. Данная правовая система отличается внутренней последовательностью и гибкостью. Его главная цель — формирование справедливых и стабильных правовых отношений в обществе. Особенно в таких областях, как право собственности, договорное право, брачное и наследственное право, исламское гражданское право предусматривает четкие механизмы регулирования, основанные на конкретных правилах.Abstract: This article consistently covers the issues of Islamic civil law, examining its historical roots and stages of development. In particular, Islamic civil law is based not only on the Quran, hadith, ijma, and qiyas, but also on the unique works of a number of Islamic jurists. In addition, in order to make the topic understandable, national legislative norms are also referred to. This legal system is distinguished by its internal consistency and flexibility. Its main goal is to form fair and stable legal relations in society. In particular, in areas such as property law, contract law, marriage and inheritance law, Islamic civil law provides clear regulatory mechanisms based on specific rules.