QAYTA ISHLASH JARAYONLARIDA KIMYO FANINING AHAMIYATI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada qayta ishlash (utilizatsiya) jarayonlarida kimyo fanining tutgan o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Atrof-muhitni asrash, chiqindilarni kamaytirish va tabiiy resurslardan oqilona foydalanishda kimyoviy bilim va texnologiyalarning qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Sanoat chiqindilarini qayta ishlash, plastmassa va metallarning qayta ishlanishi, shuningdek, biologik parchalanadigan materiallarning ishlab chiqarilishida kimyo fanining asosiy vosita sifatida ishtirok etishi muhokama qilinadi. Maqolada shuningdek, “yashil kimyo” konsepsiyasi va ekologik xavfsizlik mezonlari haqida ham fikr yuritiladi.Abstract. This article highlights the role and importance of chemistry in recycling (utilization) processes. The application of chemical knowledge and technologies in environmental protection, waste reduction, and rational use of natural resources is analyzed. The role of chemistry as a key tool in the recycling of industrial waste, the recycling of plastics and metals, and the production of biodegradable materials is discussed. The article also discusses the concept of "green chemistry" and the criteria for environmental safety.