ISMOIL GASPRINSKIYNING INTELLEKTUAL MEROSIDA MODERNIZATSIYA KONSEPSIYASI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Modernizatsiya konsepsiyasi turkiy xalqlarda  yuzaga kelgan, Ismoil Gasprinskiy tomonidan ilgari surilgan va o'zgarishlarni amalga oshirishni nazarda tutgan siyosiy, ijtimoiy va madaniy g'oyalar majmuasidir. Gasprinskiy turkiy xalqlar, ayniqsa, Turkiston va Qozog'iston hududlarida ta'sir o'zgartirishni xoxlagan o'z zamonasining yetakchi fikr egalaridan biri xisoblanadi. Uning konsepsiyasining asosiy g'oyalari quyidagilardan edi. Turkiston va turkiy xalqlar birligi, Ilm va ta'limni rivojlantirish, Ijtimoiy islohotlar,  Ismoil Gasprinskiyning konsepsiyasi turkiy dunyo va musulmonlar orasida ilgari surilgan o'zgarishlarga intilishning asosiy belgisi bo'lib, bu fikrlar o'z davrida muhim siyosiy va madaniy o'zgarishlarga olib kelgan.Аннотация. Концепция модернизации это совокупность политических, социальных и культурных идей, берущих начало у тюркских народов, созданная Исмаилом Гаспринским и призванная осуществить перемены. Гаспринский был одним из мыслителей своего времени, стремившихся оказать влияние на тюркские народы, особенно на подвластные ему Туркестан и Казахстан. Он был основан на его идеях. Единство Туркестана и тюркских народов, развитие науки и образования, социальных процессов, консультации Исмаила Гаспринского являются ключевым признаком стремления к радикальным переменам, созданным тюркским миром и мусульманами, что привело к значительным политическим и культурным изменениям.Abstract. The concept of modernization is a set of political, social and cultural ideas originating from the Turkic peoples, created by Ismail Gasprinsky and called to implement changes. Gasprinsky was one of the thinkers of his time who sought to influence the Turkic peoples, especially the Turkestan and Kazakhstan under his control. It was based on his ideas. The unity of Turkestan and the Turkic peoples, the development of science and education, social processes, consultations of Ismail Gasprinsky are the key feature of the desire for radical changes created by the Turkic world and Muslims, which led to significant political and cultural changes.