YURAK QON-TOMIR KASALLIKLARIDA ATROF MUHIT IFLOSLANISHINING O‘RNI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Yurak-qon tomir kasalliklari (YQK) sanoatlashgan dunyoda o'limning asosiy sababidir. Faqat Amerika Qo'shma Shtatlarida, bu yiliga 1 million odamni o'ldiradi; jami 40% dan ortig'ini tashkil etadi o'lim. Muhim tibbiy yutuqlarga qaramay, pasayish Qo'shma Shtatlarda 1960-yillarda boshlangan yurak-qon tomir kasalliklaridan o'lim darajasi tenglashdi va so'nggi hisob-kitoblarga ko'ra, bu bo'lishi mumkin hatto yana ko'tarila boshladi. Yana tashvishlisi, tezda butun dunyo bo'ylab o'limning asosiy sababiga aylanib bormoqda va joriy prognozlar shuni ko'rsatadiki, 1990 va 2020 yillar oralig'idadan dunyo bo'ylab yurak-qon tomir kasalliklaridan o'limlar nisbati ortadi 28,9% dan 36,3% gacha. Qandli diabet va semirish bilan kasallanishning dahshatli o'sishi bilan, ikkalasi ham jiddiy ta'sir qiladi.yurak-qon tomir salomatligi, kelajakda YQKning umumiy yuki bundan ham kattaroq bo'lishi mumkin. Intensiv o'rganilgan bo'lsa-da, sabablari YQK bilan kasallanishning yuqori darajasi noma'lumligicha qolmoqda. Bir nechta"xavf omillari" rivojlanishi bilan bog'liq edi , ammo ko'plab bemorlar azob chekayotganini hisobga olish juda achinarli yurak xastaligining aniqlangan xavfi yo'q, shuni ko'rsatadiki YQKning miqdoriy jihatdan muhim determinantlari hozircha noma'lum.ABSTRACT: Cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death in the industrialized world. In the United States alone, it kills 1 million people a year; it accounts for more than 40% of all deaths. Despite significant medical advances, the decline in the United States from CVD has leveled off since the 1960s, and recent estimates suggest that it may even be starting to rise again. More worryingly, it is rapidly becoming the leading cause of death worldwide, and current projections indicate that the proportion of deaths from CVD worldwide will increase from 28.9% to 36.3% between 1990 and 2020. With the alarming increase in the incidence of diabetes and obesity, both of which have a significant impact on cardiovascular health, the total burden of CVD is likely to be even greater in the future. Although intensively studied, the causes of the high incidence of CHD remain unknown. Several "risk factors" have been associated with its development, but it is unfortunate that many patients suffer from no identifiable risk of heart disease, suggesting that the quantitatively important determinants of CHD are still unknown. АННОТАЦИЯ:Сердечно-сосудистые заболевания (ССЗ) являются основной причиной смерти в индустриально развитых странах. Только в Соединенных Штатах от него ежегодно умирает 1 миллион человек; На его долю приходится более 40% от общего числа смертей. Несмотря на значительные достижения медицины, снижение смертности от сердечно-сосудистых заболеваний в США, начавшееся в 1960-х годах, стабилизировалось, а по последним оценкам, возможно, даже снова начнет расти. Еще более тревожно то, что сердечно-сосудистые заболевания быстро становятся основной причиной смерти во всем мире, и текущие прогнозы показывают, что в период с 1990 по 2020 год доля смертей от сердечно-сосудистых заболеваний во всем мире увеличится с 28,9% до 36,3%. Учитывая тревожный рост заболеваемости диабетом и ожирением, которые имеют серьезные последствия для здоровья сердечно-сосудистой системы, общее бремя сердечно-сосудистых заболеваний, вероятно, в будущем станет еще больше. Несмотря на интенсивное изучение, причины высокой заболеваемости ИППП остаются неизвестными. С развитием сердечно-сосудистых заболеваний связано несколько «факторов риска», однако, к сожалению, следует учитывать, что у многих пациентов не выявлено никакого риска развития сердечно-сосудистых заболеваний, что позволяет предположить, что количественно важные детерминанты сердечно-сосудистых заболеваний до сих пор неизвестны.