MASHHUR BOBURIY MALIKALAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Boburiylar sulolasi tarixida muhim iz qoldirgan malikalar – ayol shaxslarning siyosiy, ilmiy, madaniy va ma’naviy faoliyati yoritiladi. Boburiy malikalar davlat siyosatini shakllantirishda, xalqaro diplomatik munosabatlarni yo‘lga qo‘yishda, saroy madaniyatini rivojlantirishda va farzand tarbiyasida faol ishtirok etganlar. Gulbadan begim, Zebunniso begim, Qutluq Nigor xonim kabi malikalar o‘z ijodiy salohiyati, donoligi va siyosiy tafakkuri bilan o‘z zamonasida e’tirof etilgan. Ularning adabiy va tarixiy merosi bugungi kunda ham qadrlanmoqda. Maqolada ushbu malikalar hayoti asosida Boburiylar davridagi ayolning ijtimoiy roli va madaniy mavqei tahlil qilinadi.Аннотация: В данной статье рассматривается политическая, научная, культурная и воспитательная деятельность женщин-малик династии Бабуридов, сыгравших важную роль в истории империи. Малик династии активно участвовали в формировании государственной политики, развитии дипломатии, поддержке придворной культуры и воспитании будущих правителей. Такие личности, как Гульбадан бегим, Зебуннисо бегим, Кутлуг Нигор ханум, признаны выдающимися женщинами своего времени. Их литературное и историческое наследие продолжает изучаться и сегодня. В статье анализируется социальная и культурная роль женщин в эпоху Бабуридов.Abstract: This article explores the political, intellectual, cultural, and educational contributions of the queens of the Baburid dynasty who played significant roles in shaping its history. These royal women actively participated in state politics, promoted diplomatic relations, supported courtly culture, and were key figures in the upbringing of future rulers. Notable figures such as Gulbadan Begum, Zebunniso Begum, and Qutluq Nigor Khonim are recognized for their wisdom, creativity, and leadership. Their literary and historical legacies remain valuable sources for researchers today. The article analyzes the social and cultural status of women during the Baburid era.