NEYRAMIN KISLOTA VA UNING XOSSALARINING TUZILISH VA BIOLOGIK XOSSALARI. SIAL KISLOTALAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur tezisda neyramin kislotalarning molekulyar tuzilishi, ularning biologik funksiyalari va tibbiyotda ahamiyati yoritilgan. Neyramin kislotalar guruhiga kiruvchi sial kislotalarning immunitetda, neyron signal uzatishda va hujayra-hujayra aloqalarida tutgan o‘rni ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilingan. Shuningdek, ularning viruslar bilan o‘zaro ta’siri va farmakologik yo‘nalishdagi tadqiqotlaridagi dolzarbligiga ham e’tibor qaratilgan.Аннотатция. В данной тезисной работе рассматривается молекулярная структура нейраминовых кислот, их биологические функции и значение в медицине. Особое внимание уделено сиаловым кислотам как представителям группы нейраминовых кислот, их роли в иммунитете, передаче нейронных сигналов и межклеточных взаимодействиях. Также проанализировано их взаимодействие с вирусами и актуальность в фармакологических исследованиях.Annotation. This thesis discusses the molecular structure of neuraminic acids, their biological functions, and their importance in medicine. Special attention is given to sialic acids, as members of the neuraminic acid family, highlighting their role in immunity, neuronal signal transmission, and cell-cell interactions. Their interaction with viruses and relevance in pharmacological research are also examined.