SQLITE3 KUTUBXONASI YORDAMIDA MA’LUMOTLAR OMBORI BILAN ISHLASH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy dasturlash va ma’lumotlar bazasi texnologiyalaridan biri bo‘lgan SQLite3 kutubxonasining amaliy ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. SQLite bu yengil, kiritilgan (embedded) ma’lumotlar bazasi bo‘lib, mobil ilovalardan tortib desktop dasturlargacha keng qo‘llaniladi. Maqolada Python dasturlash tilidagi sqlite3 moduli asosida SQLite bazasini yaratish, unga ulanish, SQL so‘rovlarini amalga oshirish, jadval tuzish, ma’lumot qo‘shish, o‘chirish va yangilash kabi funksiyalar misollar bilan ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, maqolada SQLite ning boshqa mashhur ma’lumotlar bazalari – MySQL, PostgreSQL bilan texnik jihatdan taqqoslanishi keltirib o‘tilgan. Ushbu maqola SQLite kutubxonasini o‘rganmoqchi bo‘lgan o‘quvchilar, dasturchilar va ilmiy tadqiqotchilar uchun nazariy va amaliy jihatdan foydali qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi.ANNOTATION: This scientific article provides a comprehensive analysis of the SQLite3 library, one of the prominent tools in modern programming and database technologies. SQLite is a lightweight, embedded database system widely used across various platforms, including mobile applications and desktop environments. The article explains the core functionalities of the Python sqlite3 module, such as connecting to a database, executing SQL queries, creating tables, and performing operations like insert, update, and delete. Furthermore, the paper includes a technical comparison between SQLite and other database management systems such as MySQL and PostgreSQL, highlighting their respective advantages and limitations. This article serves as a practical and theoretical guide for students, developers, and researchers interested in learning and applying SQLite in real-world scenarios.АННОТАЦИЯ: В данной научной статье проводится углублённый анализ библиотеки SQLite3, одной из популярных технологий в области современного программирования и баз данных. SQLite представляет собой лёгкую встраиваемую СУБД, широко применяемую как в мобильных приложениях, так и в настольных системах. В статье подробно рассматривается использование модуля sqlite3 языка программирования Python: подключение к базе данных, выполнение SQL-запросов, создание таблиц, а также операции вставки, обновления и удаления данных. Кроме того, представлено техническое сравнение SQLite с другими системами управления базами данных, такими как MySQL и PostgreSQL, с акцентом на их преимущества и ограничения. Статья представляет собой полезное теоретико-практическое пособие для студентов, разработчиков и исследователей, интересующихся применением SQLite в различных сферах.