THE ROLE OF AUTHENTIC MATERIALS IN IMPROVING LINGUISTIC PROFICIENCY AND CULTURAL COMPETENCE IN EFL CLASSROOMS (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
AnnotationAuthentic materials—such as newspapers, podcasts, advertisements, films, and social media posts—have become essential tools in English as a Foreign Language (EFL) classrooms. These materials help bridge the gap between textbook English and real-world communication, offering learners opportunities to improve both linguistic proficiency and cultural competence. By exposing students to natural language in authentic contexts, educators foster listening, speaking, reading, and writing skills while also enhancing awareness of cultural norms, values, and behaviors. This article explores the theoretical background, practical application, and benefits of using authentic materials in EFL classrooms, highlighting their role in developing globally competent, communicative language users.                                            AnnotatsiyaGazetalar, podkastlar, reklamalar, filmlar va ijtimoiy tarmoq postlari kabi autentik materiallar xorijiy til sifatida ingliz tilini (EFL) o‘rgatish jarayonida muhim vositalardan biriga aylandi. Ushbu materiallar darslikdagi rasmiy til va haqiqiy hayotdagi muloqot o‘rtasidagi tafovutni bartaraf etadi, o‘quvchilarga nafaqat til ko‘nikmalarini rivojlantirish, balki madaniy bilimlarini kengaytirish imkonini ham beradi. Talabalar tabiiy kontekstdagi tildan foydalanish orqali tinglab tushunish, gapirish, o‘qish va yozish ko‘nikmalarini takomillashtiradi, shu bilan birga boshqa madaniyatga oid qadriyatlar va odatlarni chuqurroq anglay boshlaydi. Ushbu maqolada autentik materiallarning nazariy asosi, amaliy qo‘llanilishi va afzalliklari ko‘rib chiqiladi hamda ular global kompetensiyaga ega bo‘lgan muloqotga tayyor o‘quvchilarni shakllantirishdagi o‘rni yoritiladi.                                        АннотацияАутентичные материалы, такие как газеты, подкасты, реклама, фильмы и публикации в социальных сетях, становятся важнейшими инструментами в обучении английскому языку как иностранному (EFL). Эти ресурсы устраняют разрыв между учебным английским и реальным языковым общением, предоставляя учащимся возможности улучшить как языковую компетенцию, так и культурную осведомлённость. Благодаря погружению в аутентичные контексты, учащиеся развивают навыки аудирования, говорения, чтения и письма, одновременно осваивая культурные нормы и поведенческие особенности. В данной статье рассматриваются теоретические основы, практическое применение и преимущества использования аутентичных материалов в EFL-классах, подчёркивая их роль в формировании глобально компетентных и коммуникабельных пользователей языка.