ҚАНДЛИ ДИАБЕТНИНГ КЕЛИБ ЧИҚИШ САБАБЛАРИ (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Кириш.  Қандли диабет — бу инсон танасида инсулин гормонининг етишмаслиги ёки унга бўлган сезгирликнинг пасайиши натижасида юзага келадиган, қондаги глюкоза (қанд) даражасининг меъёрдан ортиб кетиши билан ифодаланадиган сурункали касалликдир. Бу касаллик дунё бўйича миллионлаб одамларнинг ҳаётига таъсир кўрсатмоқда. Унинг келиб чиқишига олиб келувчи бир қатор омиллар мавжуд бўлиб, уларни тўлиқ англаш профилактика ва даволашда муҳим аҳамият касб этади.Калит сўзлар: глюкоза, кортизол, адреналин, гипергликемия, метоболизм, стересс