AYOLLAR HUQUQLARI VA GENDER TENGLIK (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada ayollar huquqlari va gender tenglik masalalari ijtimoiy, huquqiy va madaniy kontekstda tahlil qilinadi. Ayollarning siyosiy, iqtisodiy va ijtimoiy sohalardagi faolligi va teng huquqli ishtirokini ta’minlash zamonaviy demokratik jamiyatning muhim ko‘rsatkichlaridan biridir. Maqolada O‘zbekistonda ayollar huquqlarini ta’minlash bo‘yicha olib borilayotgan islohotlar, qonunchilikdagi o‘zgarishlar, xotin-qizlarni qo‘llab-quvvatlash dasturlari va gender siyosati amaliyoti tahlil qilinadi. Gender tenglikni ta’minlash yo‘lida to‘siq bo‘layotgan stereotiplar, mehnat bozoridagi tengsizlik, ma’rifiy va iqtisodiy imkoniyatlarning cheklanganligi kabi masalalarga alohida e’tibor qaratilgan.This article analyzes women's rights and gender equality issues in a social, legal and cultural context. Ensuring the activeness and equal participation of women in political, economic and social spheres is one of the important indicators of a modern democratic society. The article analyzes the reforms being carried out in Uzbekistan to ensure women's rights, changes in legislation, women's support programs and gender policy practice. Special attention is paid to issues such as stereotypes that are an obstacle to ensuring gender equality, inequality in the labor market, and limited educational and economic opportunities.В данной статье анализируются права женщин и вопросы гендерного равенства в социальном, правовом и культурном контексте. Обеспечение активности и равноправного участия женщин в политической, экономической и социальной сферах является одним из важных показателей современного демократического общества. В статье анализируются проводимые в Узбекистане реформы по обеспечению прав женщин, изменения в законодательстве, программы поддержки женщин и практика гендерной политики. Особое внимание уделяется таким вопросам, как стереотипы, являющиеся препятствием для обеспечения гендерного равенства, неравенство на рынке труда, ограниченные образовательные и экономические возможности.