FOTOSINTEZ VA UNING GLOBAL EKOTIZIMDAGI ROLI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada fotosintez jarayonining biologik mohiyati, uning asosiy bosqichlari va o‘simliklar hayotidagi ahamiyati yoritilgan. Fotosintez nafaqat o‘simliklar uchun, balki butun biosfera uchun muhim jarayon hisoblanadi. Maqolada fotosintezning global ekotizimdagi roli, ya’ni kislorod ishlab chiqarish, karbonat angidridni yutish, oziqa zanjiri va ekologik muvozanatni saqlashdagi o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, inson faoliyati tufayli fotosintezga salbiy ta’sir etuvchi omillar va ularni kamaytirish yo‘llari haqida fikr yuritiladi.Аннотация. В статье рассматривается биологическая сущность процесса фотосинтеза, его основные этапы и его значение в жизни растений. Фотосинтез является важным процессом не только для растений, но и для всей биосферы. В статье анализируется роль фотосинтеза в глобальной экосистеме, а именно в образовании кислорода, поглощении углекислого газа, пищевой цепи и поддержании экологического равновесия. Также рассматриваются факторы, негативно влияющие на фотосинтез из-за деятельности человека, и пути их снижения.Abstract. This article discusses the biological essence of the photosynthesis process, its main stages and its importance in the life of plants. Photosynthesis is an important process not only for plants, but also for the entire biosphere. The article analyzes the role of photosynthesis in the global ecosystem, namely in oxygen production, carbon dioxide absorption, food chain and maintaining ecological balance. It also discusses the factors that negatively affect photosynthesis due to human activity and ways to reduce them.