ISLOM TARIXSHUNOSLIGIDA SIYRAT JANRINING TUTGAN O‘RNI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada siyrat janri islom tarixshunosligining shakllanishi va rivojlanishidagi o‘rni tahlil etilgan. Payg‘ambar Muhammad (s.a.v.) hayotiga oid siyrat asarlari islom tarixiy tafakkurining ilk manbalaridan biri sifatida baholangan. Maqolada siyrat janrining hadis, tafsir va tarix ilmlari bilan o‘zaro aloqasi ochib berilgan. Shuningdek, siyrat janrining ilmiy tarixshunoslik metodologiyasiga ta’siri ham ko‘rib chiqilgan.Аннотация: В данной статье рассматривается роль жанра сира в становлении и развитии исламской историографии. Биографии Пророка Мухаммада (с.а.в.) признаются одними из первых источников исторического мышления в исламе. Раскрыта взаимосвязь жанра сира с науками хадис, тафсир и исламской историографией. Также проанализировано влияние сира на научную методологию в изучении исламской истории.Abstract: This article examines the role of the sīra genre in the formation and development of Islamic historiography. Biographies of the Prophet Muhammad (peace be upon him) are evaluated as foundational sources of Islamic historical thought. The article explores the interrelation between sīra, hadith, tafsir, and historical sciences, while also analyzing the methodological impact of sīra on Islamic historical scholarship.