OLIY TA’LIM TIZIMIDA YOSHLAR BILAN ISHLASHNI TAKOMILLASHTIRISHNING BOSHQARUV OMILLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada oliy ta’lim tizimida yoshlar bilan ishlash tizimini takomillashtirishga qaratilgan boshqaruv omillari tahlil qilinadi. Bugungi kunda talabalarning ijtimoiy faolligini oshirish, ularning huquqiy, axloqiy, ma’naviy va intellektual kamolotini ta’minlashda samarali boshqaruv yondashuvlariga ehtiyoj ortib bormoqda. Maqolada mavjud tizimdagi kamchiliklar, boshqaruvdagi metodik yondashuvlar va xorijiy amaliyotlar tahlil qilinib, oliy ta’lim muassasalarida yoshlar bilan ishlash faoliyatini takomillashtirishga doir takliflar ilgari surilgan. Shuningdek, raqamli texnologiyalardan foydalanish, yoshlar muammolarini erta aniqlash va ularning ijtimoiylashuvini ta’minlashda samarali boshqaruv texnologiyalarining o‘rni muhokama qilingan.Annotation: This article examines the management factors involved in improving the youth engagement system in higher education. In today’s context, the need for effective management approaches that support students' social activity, legal awareness, moral values, and intellectual development is increasing. The paper analyzes shortcomings in the current system, methodological approaches in management, and international practices. It proposes practical recommendations for enhancing youth-focused activities in universities, with a special focus on digital tools, early identification of student issues, and mechanisms to promote social inclusion.Аннотация. В данной статье рассматриваются управленческие факторы совершенствования системы работы с молодежью в системе высшего образования. В условиях современных вызовов возрастает необходимость в эффективных подходах к управлению, направленных на повышение социальной активности студентов, их правовое, нравственное и интеллектуальное развитие. В статье проанализированы существующие недостатки в системе, методические подходы в управлении и зарубежный опыт. Также предложены меры по совершенствованию молодежной политики в вузах, включая использование цифровых технологий, раннее выявление проблем студентов и обеспечение их социальной интеграции.