TARBIYANING MILLIY QADRIYATLARI VA JAHON TAJRIBASI: UYG‘UNLIK MUAMMOLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekistonda milliy tarbiya qadriyatlari bilan jahon ta’lim tajribalarini uyg‘unlashtirish imkoniyatlari va muammolarini tadqiq qiladi. Tadqiqotda milliy kimlikni saqlash, ma’naviy-axloqiy qadriyatlarni mustahkamlash va madaniy merosni tiklash masalalari zamonaviy pedagogik yondashuvlar bilan uyg‘unlashtirish zarurligi ko‘rib chiqilgan. Maqolada O‘zbekistonning vatanparvarlik tarbiyasi, islomiy qadriyatlar va jadidchilik an’analari 21-asr ko‘nikmalari (tanqidiy fikrlash, kreativlik, hamkorlik) va inklyuziv ta’lim kabi global tendentsiyalar bilan qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari an’anaviy jamoaviy qadriyatlar bilan G‘arbning individualistik ta’lim modellari o‘rtasidagi ziddiyatlarni aniqlab, ularni bartaraf etish yo‘llarini taklif qiladi. Xususan, mahalliy va global amaliyotlarni sintez qilish, o‘qituvchilarni qayta tayyorlash va o‘quv dasturlarini modernizatsiyalash kabi choralar samarali bo‘lishi mumkinligi ko‘rsatib berilgan. Xulosa qilib, O‘zbekiston boy madaniy merosi bilan innovatsion ta’lim usullarini uyg‘unlashtirish orqali yoshlarni global dunyoga tayyorlash va bir vaqtning o‘zida milliy o‘zligini saqlab qolish mumkinligi ta’kidlangan.