TIJORAT BANKLARIDA KREDIT RISKLARINI BOSHQARISHNING SAMARALI USULLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada tijorat banklarida kredit risklarini boshqarishning samarali usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Kredit risklarining banklarning moliyaviy barqarorligi va iqtisodiy faoliyatiga ta’siri tahlil qilinadi. O‘zbekiston bank tizimida Basel III va IFRS 9 kabi xalqaro standartlarni joriy etish zarurati, shuningdek, raqamli transformatsiya va sun’iy intellektga asoslangan risklarni baholash modellari kabi zamonaviy yondashuvlarning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Maqola banklarning foydaliligini oshirish va moliyaviy barqarorlikni ta’minlashda samarali risk boshqaruvi usullarining muhimligini ta’kidlaydi. Abstract: This scientific article is dedicated to exploring effective methods for managing credit risks in commercial banks. The impact of credit risks on banks’ financial stability and economic activities is analyzed. The necessity of implementing international standards such as Basel III and IFRS 9 in the Uzbekistan banking system, as well as the importance of modern approaches like digital transformation and artificial intelligence-based risk assessment models, are examined. The article emphasizes the significance of effective risk management methods in enhancing banks’ profitability and ensuring financial stability.Аннотация: Данная научная статья посвящена изучению эффективных методов управления кредитными рисками в коммерческих банках. Анализируется влияние кредитных рисков на финансовую устойчивость банков и их экономическую деятельность. Рассматривается необходимость внедрения международных стандартов, таких как Basel III и IFRS 9, в банковскую систему Узбекистана, а также значение современных подходов, включая цифровую трансформацию и модели оценки рисков на основе искусственного интеллекта. Статья подчеркивает важность эффективных методов управления рисками для повышения прибыльности банков и обеспечения финансовой стабильности.