CHIRCHIQ SHAHRIDA 1995-2010-YILLAR DAVOMIDA ATMOSFERA HAVOSI IFLOSLANISHI HAMDA UNING TAHLILI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Chirchiq shahrida 1995–2010-yillar davomida atmosfera havosining ifloslanish darajasi va uning asosiy sabablari tahlil qilinadi. Shahar sanoatlashgan hudud sifatida metallurgiya, kimyo va energetika korxonalarining faoliyati bilan bog‘liq holda ekologik muammolarga duch kelgan. Tadqiqot davomida havoga chiqarilgan asosiy ifloslantiruvchi moddalar (chang zarralari, oltingugurt dioksidi, uglerod oksidi, azot birikmalari va boshqalar) dinamikasi o‘rganildi. Shuningdek, aholi salomatligiga ta’sir, me’yoriy ko‘rsatkichlar bilan taqqoslash va mavjud ekologik siyosat choralari tahlil etildi. Maqolada ifloslanishning oldini olishga qaratilgan taklif va tavsiyalar ham berilgan.Abstarct: This article analyzes the state of air pollution in the city of Chirchiq during the period from 1995 to 2010. As an industrial city, Chirchiq faces significant environmental challenges due to the operation of metallurgy, chemical, and energy enterprises. The study examines the dynamics of major air pollutants—such as particulate matter, sulfur dioxide, carbon monoxide, and nitrogen compounds—based on scientific analysis. Additionally, the article explores their effects on public health, compares pollution levels with regulatory standards, and evaluates current environmental policies. Practical recommendations for mitigating air pollution are also provided.Аннотация: В данной статье рассматривается состояние загрязнения атмосферного воздуха в городе Чирчик в период с 1995 по 2010 годы. Будучи промышленным городом, Чирчик сталкивается с серьезными экологическими проблемами, вызванными деятельностью металлургических, химических и энергетических предприятий. В исследовании проанализирована динамика основных загрязняющих веществ — таких как твердые частицы, диоксид серы, оксид углерода и соединения азота. Также рассматриваются их влияние на здоровье населения, сравнение с нормативными показателями и анализ существующей экологической политики. В статье предложены практические рекомендации по снижению уровня загрязнения.