O‘PKA RAKI: SABABLARI, BELGILARI VA DAVOLASH YO‘LLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
O‘pka raki (o‘pka saratoni) – bu o‘pka to‘qimalaridagi epiteliy hujayralarining nazoratsiz bo‘linib, yomon sifatli o‘sma (neoplazma) hosil qilishi bilan kechuvchi xavfli onkologik kasallikdir. Dunyoda har yili taxminan 2 milliondan ortiq odamda o‘pka saratoni aniqlanadi, va bu raqam yildan-yilga ortib bormoqda. O‘pka raki, ayniqsa, erkaklar orasida saraton tufayli o‘lim holatlarining asosiy sababi bo‘lib qolmoqda.