MAQSUD SHAYXZODANING UNUTILMAS ILMIY MEROSI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: O‘zbek adabiyotining atoqli namoyondalaridan biri, zabardast dramaturg, adabiy faylasuf Maqsud Ma’sum o‘g‘li Shayxzoda o‘zi e’tirof etganidek, she’riyatda zamonaviy voqelikni, dramaturgiyada esa tarixiy o‘tmishni tasvirlashga, hamda xalq va mamlakatning dardli masalalarini o‘tmishga bag‘ishlangan asarlarida ifodalashga intildi. Shayxzodaning she’r va dostonlari shunday rang-barang mavzularga bag‘ishlangani bilangina emas, turli vazn va janrlarda yozilgani bilan ham o‘zbek she’riyatini boyitgani shubhasizdir. Shayxzoda ko‘pqirrali iste’dod sohibidir. U she’rlar va dostonlar bilan birga, juda yuksak badiiy quvvatga ega bo‘lgan dramalar ham yaratdi. Shayxzoda umrining so‘ngida yozishga kirishgan, lekin tugatib ulgurmagan “Beruniy” dramasini hisobga olmaganda ham, uning “Jaloliddin Manguberdi” va “Mirzo Ulug‘bek” dramalari allaqachon xalqimizning badiiy mulkiga aylanib, qalblarimizdan joy olgan asarlar sarasiga kiradi. Abstract: One of the outstanding figures of Uzbek literature, the zabardast playwright, the son of the literary philosopher Maksud Ma'sum Shaykhzadeh, sought to describe the modern reality in poetry and the historical past in dramaturgy, as he recognized himself, as well as to express the troubled issues of the people and the country in his works dedicated to the past. It is no wonder that sheikhzoda enriched Uzbek poetry not only with poems and epics devoted to such colorful themes, but also written in different weights and genres. Sheikhzade is a multi-talented person. He, along with poems and epics, also created dramas with a very high artistic capacity. Even without taking into account the drama “Beruni”, which began to write at the end of his life, but did not finish and grew up, his drama “Jalaliddin Manguberdi” and “Mirzo Ulugbek” have already become the artistic property of our people and enter the palace of works that take place in our hearts.