EKOLOGIYANING BOLALAR SALOMATLIGIGA TA’SIRI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Atrof-muhit muhofazasi va inson salomatligi o‘rtasidagi bog‘liqlik bugungi kunda jahon miqyosida dolzarb masalalardan biri bo‘lib qolmoqda. Xususan, bolalar salomatligi ekologik muhitdagi salbiy omillarga nisbatan juda sezuvchan hisoblanadi. Ushbu maqolada Andijon tumanida ekologik muhitning hozirgi holati, u yerda yashovchi bolalarning sog‘lig‘i bilan bog‘liq o‘zgarishlar va bu omillar o‘rtasidagi munosabat o‘rganiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, so‘nggi yillarda Andijon tumanida havo va suv ifloslanishining oshishi bilan birga, bolalarda nafas yo‘llari kasalliklari, allergik reaksiyalar, diqqat yetishmovchiligi, jismoniy rivojlanishning sekinlashuvi kabi muammolar ham ortib bormoqda. Maqolada ekologik omillar – havoning sifati, sanoat chiqindilari, suv resurslarining holati va qishloq xo‘jaligi vositalaridan foydalanish holatlari tahlil qilinadi. Bolalarning salomatligiga ushbu omillarning ta’siri statistik ma’lumotlar va so‘rovnoma natijalari asosida o‘rganiladi. Ekologik ta’lim va gigiyena madaniyati darajasini oshirish, sog‘lom turmush tarzini shakllantirish orqali ekologik salbiy oqibatlarning oldini olish mumkin. Shuningdek, maqolada muammoning yechimiga qaratilgan takliflar – profilaktik chora-tadbirlar, davlat va jamoatchilik nazoratini kuchaytirish, mahalliy hokimiyatlar va ta’lim muassasalari o‘rtasida hamkorlik zarurligi haqida tahliliy mulohazalar berilgan.The relationship between environmental protection and human health remains one of the most pressing issues in the world today. In particular, children's health is very sensitive to negative factors in the environmental environment. This article studies the current state of the environmental environment in the Andijan district, changes in the health of children living there, and the relationship between these factors. Studies show that in recent years, along with the increase in air and water pollution in the Andijan district, problems such as respiratory diseases, allergic reactions, attention deficit disorder, and physical development retardation in children are also increasing. The article analyzes environmental factors - air quality, industrial waste, the state of water resources, and the use of agricultural implements. The impact of these factors on children's health is studied based on statistical data and survey results. Negative environmental consequences can be prevented by increasing the level of environmental education and hygiene culture, and forming a healthy lifestyle. The article also provides analytical comments on proposals aimed at solving the problem - preventive measures, strengthening state and public control, and the need for cooperation between local authorities and educational institutions.Взаимосвязь охраны окружающей среды и здоровья человека остается одной из самых актуальных проблем в современном мире. В частности, здоровье детей очень чувствительно к негативным факторам окружающей среды. В данной статье изучается современное состояние экологической среды в Андижанской области, изменения в состоянии здоровья проживающих там детей и взаимосвязь между этими факторами. Исследования показывают, что в последние годы наряду с ростом загрязнения воздуха и воды в Андижанской области увеличиваются и такие проблемы, как респираторные заболевания, аллергические реакции, синдром дефицита внимания и задержка физического развития у детей. В статье анализируются экологические факторы - качество воздуха, промышленные отходы, состояние водных ресурсов, использование сельскохозяйственного инвентаря. На основе статистических данных и результатов опросов изучается влияние этих факторов на здоровье детей. Негативные экологические последствия можно предотвратить путем повышения уровня экологического образования и гигиенической культуры, формирования здорового образа жизни. В статье также даются аналитические комментарии по предложениям, направленным на решение проблемы - профилактические меры, усиление государственного и общественного контроля, необходимость сотрудничества местных органов власти и образовательных учреждений.