TIBBIY YO‘SINDAGI MAJBURLOV CHORALARI TUSHUNCHASI VA MAQSADLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Jazodan farqli ravishda tibbiy yo‘sindagi majburlov choralari jinoiy javobgarlik elementi hisoblanmaydi. Ular shaxslarga nisbatan qo‘llanilganda obyektiv ravishda, ularni jazoga, ularga aziyat keltirishga, ular huquqlaridan ma’lum darajada mahrum qilish yoki cheklashni keltirib chiqarmaydi, ularga tuzatuvchi ta’sir o‘tkazmaydi hamda umumiy va xususiy prevensiyani ta’minlaydi; bu shaxslar tomonidan sodir etilgan qilmishlar davlat nomidan salbiy bahoda ifodalanmaydi va sudlanganlik muddatini aniqlashda hisobga olinmaydi. Agar jazo hamma vaqt sud tomonidan aniq miqdorda va konkret aniqlangan muddatga tayinlansa, ko‘rsatilgan chorani qo‘llash muddati butun va to‘la holda majburiy davolanishga jalb etilgan shaxs sog‘lig‘ining holatiga bog‘liq bo‘ladi.