O‘ZBEKISTON VA HINDISTON ALOQALARINING IJTIMOIY-IQTISODIY OQIBATLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
O‘zbekiston va Hindiston o‘rtasidagi tarixiy, madaniy va diplomatik munosabatlar uzoq tarixga ega bo‘lib, keyingi yillarda bu aloqalar yangi bosqichga ko‘tarilmoqda. Xususan, 2017 yildan buyon ikki davlat o‘rtasida savdo, ta’lim, sog‘liqni saqlash, transport va energetika sohalaridagi hamkorliklar sezilarli darajada kuchaymoqda. Ushbu maqolada O‘zbekiston va Hindiston o‘rtasidagi aloqalarning ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlari chuqur tahlil qilinadi. Iqtisodiy jihatdan – savdo hajmining ortishi, qo‘shma korxonalar tashkil etilishi, texnologik almashinuv va sarmoyaviy loyihalar; ijtimoiy nuqtai nazardan esa – talaba almashinuvi, sog‘liqni saqlashdagi hamkorlik, madaniy tadbirlar va turizm rivoji ko‘rib chiqiladi.The historical, cultural and diplomatic relations between Uzbekistan and India have a long history, and in recent years these relations have been reaching a new level. In particular, since 2017, cooperation between the two countries in the fields of trade, education, healthcare, transport and energy has been significantly strengthened. This article provides an in-depth analysis of the socio-economic consequences of relations between Uzbekistan and India. From an economic perspective, it is considered an increase in trade volumes, the establishment of joint ventures, technological exchange and investment projects; from a social perspective, it is considered student exchange, cooperation in healthcare, cultural events and tourism development.Исторические, культурные и дипломатические отношения между Узбекистаном и Индией имеют давнюю историю, и в последние годы эти отношения выходят на новый уровень. В частности, с 2017 года значительно укрепилось сотрудничество двух стран в сферах торговли, образования, здравоохранения, транспорта и энергетики. В данной статье дается глубокий анализ социально-экономических последствий отношений между Узбекистаном и Индией. С экономической точки зрения рассматривается увеличение объемов торговли, создание совместных предприятий, технологический обмен и инвестиционные проекты; с социальной точки зрения рассматривается студенческий обмен, сотрудничество в сфере здравоохранения, культурных мероприятий и развития туризма.