QISHLOQ XO‘JALIGIDA SELEKSIYA EKINLARINING TASHKIL QILISH VA NAV SINASH TURLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qishloq xoʻjaligida seleksiya ekinlarining tashkil etilishi hamda ularning nav sinash turlari yoritilgan. Unda seleksiya ishlarining ilmiy asoslari, yangi navlarni yaratish va ularni amaliyotga joriy qilishdagi bosqichlar haqida ma’lumot beriladi. Shuningdek, navlarni sinashning ekologik-geografik sharoitlar, hosildorlik, sifat ko‘rsatkichlari va zararkunandalarga chidamlilik kabi mezonlari asosida olib borilishi tahlil qilinadi. Maqola seleksiya va urug‘chilik sohasida faoliyat yuritayotgan mutaxassislar hamda talabalarga nazariy va amaliy ko‘nikmalarni shakllantirishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.Аннотация: В данной статье рассматриваются вопросы организации селекционной работы в сельском хозяйстве и виды испытаний сортов сельскохозяйственных культур. Описаны научные основы селекции, этапы создания новых сортов и их внедрение в практику. Также анализируются критерии сортовых испытаний, такие как экологико-географические условия, урожайность, качественные показатели и устойчивость к вредителям. Статья представляет интерес для специалистов в области селекции и семеноводства, а также студентов, формируя у них теоретические знания и практические навыки.Abstract:This article discusses the organization of plant breeding in agriculture and the types of variety testing for crops. It outlines the scientific foundations of selection, the stages of developing new varieties, and their implementation in practice. The article also analyzes the criteria for variety testing, including ecological and geographical conditions, yield, quality indicators, and resistance to pests. It serves as a valuable resource for professionals in plant breeding and seed production, as well as for students by providing both theoretical knowledge and practical skills.