KUMELAKT-1 VA LAKTUVET-1 OZIQA QO‘SHIMCHALARINING KOBB 500 KROSSLI BROYLER JO‘JALARI ORGANIZMIDA OZIQALARNING HAZMLANISHIGA TA’SIRI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada Kumelakt-1 va Laktuvet-1 nomli biologik faol oziqa qo‘shimchalarining Kobb 500 krossli broyler jo‘jalari organizmida oziqalarning hazmlanishiga bo‘lgan ta’siri o‘rganildi. Tajribada 150 bosh jo‘ja uchta teng guruhga bo‘lindi: 1-guruh – nazorat (standart yem), 2-guruh – yemga Kumelakt-1 qo‘shilgan, 3-guruh – yemga Laktuvet-1 qo‘shilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Laktuvet-1 qo‘shilgan 3-guruhda ozuqaviy moddalarning (protein, yog‘, kletchatka) hazmlanishi eng yuqori ko‘rsatkichlarga ega bo‘ldi. Kumelakt-1 qo‘shilgan 2-guruhda ham ijobiy siljishlar kuzatildi, ammo Laktuvet-1 samaradorligi bilan tenglasha olmadi. Hazm bo‘lish ko‘rsatkichlarining yaxshilanishi broylerlarning o‘sish sur’atiga va umumiy sog‘lig‘iga ijobiy ta’sir ko‘rsatdi. Natijalar asosida Laktuvet-1 qo‘shimchasi broyler parvarishida samarali hazmni ta’minlovchi vosita sifatida tavsiya etiladi. В данной статье рассматривается влияние кормовых добавок Кумелакт-1 и Лактувет-1 на переваримость питательных веществ у бройлерных цыплят кросса Кобб 500. В эксперименте участвовали 150 цыплят, разделённых на три группы: контрольная, с добавлением Кумелакт-1 и с добавлением Лактувет-1. По результатам исследования установлено, что наивысшие показатели переваривания белков, жиров и клетчатки наблюдались в группе, получавшей Лактувет-1. У группы с Кумелакт-1 также отмечены улучшения, но они уступали по эффективности. Улучшение переваримости положительно сказалось на росте и здоровье цыплят. Лактувет-1 рекомендован как эффективная добавка для повышения пищеварительной активности у бройлеров.This study evaluates the effects of the feed additives Kumelakt-1 and Laktuvet-1 on nutrient digestibility in Cobb 500 broiler chickens. A total of 150 chicks were divided into three equal groups: control (standard feed), Kumelakt-1 group, and Laktuvet-1 group. Results showed that the Laktuvet-1 group achieved the highest digestibility rates for protein, fat, and fiber. While the Kumelakt-1 group showed moderate improvements, it was less effective than Laktuvet-1. Enhanced digestibility in the Laktuvet-1 group positively influenced growth rates and overall health. These findings suggest that Laktuvet-1 is a highly effective supplement for improving digestion and feed utilization in broiler production.