XALQARO TAHDIDLAR VA TASHQI OMILLAR KONTEKSTIDA YOSHLAR EKSTREMIZMI MUAMMOSI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yoshlar orasida ekstremizmning tarqalishiga ta’sir etuvchi tashqi omillar tahlil qilingan. Jahon miqyosida yuz berayotgan geosiyosiy qarama-qarshiliklar, axborot xurujlari, mafkuraviy bo‘shliq, internet orqali radikal g‘oyalarning tarqalishi va xalqaro ekstremistik markazlarning targ‘iboti yoshlar ongiga jiddiy salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Muallif xalqaro ekstremizmni rivojlantiruvchi iqtisodiy, siyosiy, ijtimoiy va mafkuraviy omillarni tahlil qilar ekan, yoshlarni bunday tahdidlardan himoya qilishda ta’lim, ma’rifat va axborot xavfsizligini ta’minlashning o‘rnini alohida ta’kidlaydi.Аннотация: В данной статье рассматриваются внешние факторы, способствующие распространению экстремизма среди молодежи. Анализируются геополитические конфликты, информационные атаки, идеологический вакуум и влияние радикальных идей через интернет, а также пропаганда со стороны международных экстремистских центров. Автор обращает внимание на экономические, политические, социальные и идеологические причины роста международного экстремизма, подчёркивая важность просвещения, укрепления идеологического иммунитета и обеспечения информационной безопасности в профилактике этих угроз.Annotation: This article analyzes external factors contributing to the spread of extremism among youth. It explores the impact of geopolitical conflicts, information attacks, ideological vacuum, dissemination of radical ideas through the internet, and propaganda by international extremist groups. The author highlights the economic, political, social, and ideological causes of global extremism, emphasizing the role of education, enlightenment, and ensuring information security as key measures in protecting youth from such threats.