TALABALAR UCHUN RAQAMLI TO’LOV VOSITALARINI O’RGANISH – MOLIYAVIY BARQARORLIK SARI QADAM (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Raqamli texnologiyalar jadal rivojlanayotgan hozirgi davrda talabalar orasida raqamli to‘lov vositalaridan foydalanish tobora kengaymoqda. Ushbu maqolada elektron hamyonlar, internet banking va QR-to‘lovlar kabi raqamli moliyaviy vositalarning talaba yoshidagi foydalanuvchilarning moliyaviy barqarorligi va savodxonligiga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqot davomida xorijiy tajribalarga tayanilgan holda ikkilamchi ma’lumotlar tahlil qilindi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, raqamli to‘lov tizimlari qulaylik yaratishi bilan birga, ortiqcha xarajat, byudjetlashtirish madaniyatining yetishmasligi va raqamli xavfsizlik borasida muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Mazkur muammolarni bartaraf etish uchun moliyaviy savodxonlikka oid maxsus dasturlarni joriy etish hamda foydalanuvchiga moslashtirilgan ilova funksiyalarini ishlab chiqish tavsiya etiladi. Umuman olganda, maqolada talabalar orasida mas’uliyatli raqamli moliyaviy xatti-harakatlarni shakllantirish va uzoq muddatli moliyaviy barqarorlikni ta’minlash zarurligi ta’kidlanadi.Abstract. In the context of rapid digitalization, the use of digital payment tools among university students is expanding significantly. This paper explores how digital financial instruments—such as mobile wallets, internet banking, and QR payments—contribute to the financial stability and literacy of students. A combination of secondary data analysis and literature review was employed, drawing from international practices due to limited local datasets. The study reveals that while digital payment systems offer convenience and accessibility, they also pose risks such as overspending, lack of budgeting habits, and insufficient awareness of digital security. Based on the analysis, the paper suggests that targeted financial education programs and user-oriented app features could mitigate these issues. The findings highlight the need for integrated strategies that promote responsible digital financial behavior and support students' long-term financial well-being.Аннотатция. В условиях стремительной цифровизации использование цифровых платежных инструментов среди студентов университетов значительно расширяется. В данной статье рассматривается, как цифровые финансовые инструменты, такие как мобильные кошельки, интернет—банкинг и QR—платежи, способствуют финансовой стабильности и грамотности студентов. Из-за ограниченности местных наборов данных мы использовали комбинацию вторичного анализа данных и обзора литературы, опираясь на международную практику. Исследование показывает, что, хотя цифровые платежные системы обеспечивают удобство и доступность, они также сопряжены с такими рисками, как перерасход средств, отсутствие навыков составления бюджета и недостаточная осведомленность о цифровой безопасности. На основе проведенного анализа в документе предполагается, что целевые программы финансового образования и ориентированные на пользователя функции приложений могут смягчить эти проблемы. Полученные результаты подчеркивают необходимость комплексных стратегий, способствующих ответственному поведению в сфере цифровых финансов и поддерживающих долгосрочное финансовое благополучие учащихся.