O‘ZBEK MA’NAVIY UYG‘ONISHINING USTUNI — ABDULLA AVLONIY (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya : Ushbu maqolada oʻzbek milliy madaniyatning mashhur vakillaridan biri Abdulla Avloniyning ilm-fan rivojiga qo'shgan hissasi, falsafviy dunyoqarashi va yaratgan darsliklari hamda erishgan davlat mukofotlariga bagʻishlangan. Unda adibning yoshlik davrdayoq bilimga intilishi, jadidchilik va maʼrifatparvarlik faoliyati hamda ilmiy-pedagogik merosiga eʼtibor qaratilgan. Shu bilan birga ushbu maqola uning dramatik va jurnalistik tajribalarini ham oʻz ichiga olgan.Аннотация: Статья посвящена вкладу Абдуллы Авлони, одного из выдающихся представителей узбекской национальной культуры, в развитие науки, его философскому мировоззрению, созданным им учебникам и полученным им государственным наградам. В ней основное внимание уделяется стремлению писателя к знаниям с юности, его новаторской и просветительской деятельности, научному и педагогическому наследию. В то же время в статье отражены его драматический и публицистический опыт.Abstract: This article is devoted to the contribution of Abdulla Avloni, one of the famous representatives of Uzbek national culture, to the development of science, his philosophical outlook, the textbooks he created, and the state awards he received. It focuses on the writer's desire for knowledge from his youth, his innovative and enlightening activities, and his scientific and pedagogical heritage. At the same time, this article also includes his dramatic and journalistic experiences.