XALQ TABOBATIDA ISHLATILADIGAN DORIVOR O’SIMLIKLAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Anotatsiya; Dorivor o‘simliklar insoniyat tarixida qadimdan shifobaxsh vosita sifatida ishlatilgan. Ular sog‘liqni mustahkamlashda va kasalliklarni davolashda an’anaviy tibbiyot asosini tashkil qiladi. O‘zbekiston hududida ko‘plab dorivor o‘simliklar yovvoyi yoki ekilgan holda uchraydi va xalq tabobatida keng qo‘llaniladi. Aloe, Xitoy dolchini va Yapon saforasi kabi o‘simliklar xalq tabobatida turli kasalliklarda samarali davolovchi vosita sifatida tanilgan. Ularning tarkibidagi faol moddalarning farmakologik ta’siri ilmiy tadqiqotlar bilan tasdiqlangan va zamonaviy tibbiyotda ham qo‘llanilmoqda.