EPITELIY TO‘QIMA: HIMOYA, SEKRETSIYA VA REGENERATOR IMKONIYATLAR MANBAI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezisda epiteliy to‘qimaning gistologik tuzilishi, tasnifi, joylashuvi va funksional xususiyatlari chuqur ilmiy tahlil etilgan. Epiteliy to‘qima organizmdagi asosiy to‘qimalardan biri bo‘lib, uning himoya, so‘rish, sekretsiya va regeneratsiya kabi asosiy vazifalari muhim biologik jarayonlar bilan bog‘liqdir. Shuningdek, epiteliy to‘qimaning morfologik tuzilishi va funksional moslashuvchanligi turli organ va tizimlarda qanday namoyon bo‘lishi aniq misollar asosida bayon etilgan. Epiteliy to‘qimaning hujayraviy yangilanishi va bazal membrana bilan bog‘liqligi hamda qon tomirlarining yo‘qligi uning o‘ziga xos gistologik belgilari sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Tezisda mazkur to‘qimaning klinik va amaliy tibbiyotdagi ahamiyati, ayniqsa diagnostika va patologik holatlarni aniqlashdagi roli ham qisqacha yoritilgan.Аннотация: В данной тезисной работе проведён углублённый научный анализ гистологического строения, классификации, локализации и функциональных особенностей эпителиальной ткани. Эпителий является одной из основных тканей организма, выполняя такие важные биологические функции, как защита, всасывание, секреция и регенерация. Также в работе рассмотрены морфологическое строение и функциональная адаптация эпителия в различных органах и системах на конкретных примерах. Особое внимание уделено способности эпителиальных клеток к обновлению, их связи с базальной мембраной, а также отсутствию кровеносных сосудов как характерным гистологическим признакам. В тезисе кратко изложено клиническое и практическое значение эпителия, особенно его роль в диагностике и выявлении патологических состояний.Annotation: This thesis presents an in-depth scientific analysis of the histological structure, classification, localization, and functional features of epithelial tissue. Epithelial tissue is one of the main tissue types in the human body, playing vital biological roles such as protection, absorption, secretion, and regeneration. The morphological structure and functional adaptability of epithelium in various organs and systems are discussed using specific examples. Particular emphasis is placed on the regenerative capacity of epithelial cells, their connection to the basal membrane, and the absence of blood vessels as distinctive histological characteristics. The thesis also briefly highlights the clinical and practical importance of epithelial tissue, especially its role in diagnosis and the identification of pathological conditions.