RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA TA’LIM SIFATINI OSHIRISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada raqamli texnologiyalar ta’lim tizimida ta’sirchan o‘quv muhitini yaratish, o‘qitish jarayonini moslashtirish, shaxsiylashtirish va ta’lim sifatini oshirishdagi roli nazariy va amaliy jihatdan tahlil etilgan. Masofaviy ta’lim, sun’iy intellekt texnologiyalari, elektron ta’lim platformalari va ularning pedagogik asoslari yoritilgan. Tadqiqotda O‘zbekiston oliy ta’lim muassasalari misolida so‘rovnoma va kuzatuv asosida sifat tahlili olib borilib, ta’lim sifatiga bevosita ta’sir etuvchi raqamli omillar aniqlangan. Ushbu tadqiqot pedagogik texnologiyalarni transformatsiyalash va o‘qituvchining raqamli kompetensiyasini rivojlantirish bo‘yicha muhim ilmiy-amaliy xulosalarni beradi.Abstract. This article theoretically and practically analyzes the role of digital technologies in creating an effective learning environment in the education system, adapting the learning process, personalization, and improving the quality of education. Distance learning, artificial intelligence technologies, e-learning platforms and their pedagogical foundations are covered. In the study, based on surveys and observations, a qualitative analysis was conducted using the example of higher educational institutions of Uzbekistan, and digital factors directly influencing the quality of education were identified. This research important scientific and practical conclusions on the transformation of pedagogical technologies and the development of the teacher's digital competence.Аннотация. В данной статье теоретически и практически анализируется роль цифровых технологий в создании эффективной учебной среды в системе образования, адаптации учебного процесса, персонализации и повышении качества образования. Освещены дистанционное обучение, технологии искусственного интеллекта, платформы электронного обучения и их педагогические основы. В исследовании на примере высших учебных заведений Узбекистана проведен качественный анализ на основе анкетирования и наблюдения, выявлены цифровые факторы, непосредственно влияющие на качество образования. Данное исследование важные научно-практические выводы по трансформации педагогических технологий и развитию цифровой компетентности учителя.