O‘QUVCHILARNING TANQIDIY TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHDA INTERFAOL METODLARNING O‘RNI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy ta’limda o‘quvchilarda tanqidiy tafakkur ko‘nikmalarini shakllantirishning pedagogik ahamiyati va bu jarayonda interfaol metodlardan foydalanishning samaradorligi tahlil etilgan. Ta’limda fikrlash faoliyatini faollashtirish, mustaqil fikr yuritishga undash, shubha qilish va tahlil qilish kabi kompetensiyalarni rivojlantirish uchun interfaol metodlarning amaliy roli yoritilgan. O‘zbekiston maktablarida qo‘llanilayotgan ba’zi yondashuvlar misolida tahliliy qarashlar berilgan va takliflar keltirilgan.Abstract. This article analyzes the pedagogical significance of forming critical thinking skills in students in modern education and the effectiveness of using interactive methods in this process. The practical role of interactive methods in the development of such competencies as activation of thinking activity in education, encouragement of independent thinking, doubt, and analysis is highlighted. Analytical views and proposals are given on the example of some approaches used in schools of Uzbekistan.Аннотация. В данной статье анализируется педагогическое значение формирования навыков критического мышления у учащихся в современном образовании и эффективность использования интерактивных методов в этом процессе. Освещена практическая роль интерактивных методов в развитии таких компетенций, как активизация мыслительной деятельности в образовании, побуждение к самостоятельному мышлению, сомнение и анализ. Приведены аналитические взгляды и предложения на примере некоторых подходов, используемых в школах Узбекистана.