UZBEK NAMING TRADITIONS (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Abstract: This article explores traditional Uzbek naming practices from a linguacultural perspective. It examines the interaction between language and culture, and how sociocultural, religious, and historical factors have influenced anthroponyms. The analysis also touches on pre-Islamic and Islamic influences, as well as modern naming tendencies in Uzbek society.Аннотация: В данной статье рассматриваются традиционные узбекские именовательные практики с лингвокультурологической точки зрения. Анализируется взаимодействие языка и культуры, а также влияние социокультурных, религиозных и исторических факторов на антропонимы. Особое внимание уделено дорелигиозным (переисламским) и исламским влияниям, а также современным тенденциям в выборе имен в узбекском обществе.Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek xalqining nomlash an’analari lingvomadaniy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Unda til va madaniyat o‘zaro qanday aloqada bo‘lishi hamda ijtimoiy-madaniy, diniy va tarixiy omillarning antroponimlarga qanday ta’sir ko‘rsatgani yoritilgan. Shuningdek, islomgacha bo‘lgan davr, islomiy ta’sirlar va zamonaviy nom tanlash tendensiyalariga ham e’tibor qaratilgan.