MOLIYAVIY TA’LIMNI RIVOJLANTIRISHDA SIMULYATORLAR VA GAMIFIKATSIYA (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada moliyaviy ta’limni rivojlantirishda simulyatorlar va gamifikatsiya texnologiyalaridan foydalanishning ahamiyati va samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida xalqaro tajriba va O‘zbekiston moliyaviy ta’lim tizimidagi mavjud holat o‘rganilib, innovatsion yondashuvlar orqali moliyaviy savodxonlikni oshirish imkoniyatlari yoritilgan. Maqolada simulyatorlar va o‘yinlashtirish elementlarining talabalarda amaliy ko‘nikmalarni shakllantirishga yordam berishi, shuningdek, ularning o‘quv jarayoniga bo‘lgan motivatsiyasini oshirishdagi roli ta’kidlangan. Xulosa sifatida, moliyaviy ta’limda zamonaviy texnologiyalarni joriy etish va pedagoglarning malakasini oshirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.Abstract. This article explores the significance and effectiveness of using simulators and gamification technologies in advancing financial education. The study analyzes international practices and examines the current state of financial education in Uzbekistan, highlighting opportunities to enhance financial literacy through innovative approaches. The findings suggest that simulators and gamified methods not only help students develop practical financial skills but also increase their motivation for learning. The paper concludes with recommendations for integrating modern technologies into financial education and improving teacher competencies.Аннотация. В статье рассматривается значение и эффективность использования симуляторов и технологий геймификации в развитии финансового образования. В ходе исследования был проанализирован международный опыт и текущее состояние системы финансового образования в Узбекистане, а также раскрыты возможности повышения финансовой грамотности с помощью инновационных подходов. Отмечается, что симуляторы и элементы геймификации способствуют формированию практических навыков у студентов и повышают их мотивацию к обучению. В заключение представлены предложения по внедрению современных технологий в финансовое образование и повышению квалификации педагогов.