POST-PANDEMIYA DAVRIDA TURIZMNING TIKLANISH JARAYONI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada COVID-19 pandemiyasi sabab yuzaga kelgan global turizm inqirozidan keyingi davrda sohaning tiklanish jarayoni tahlil qilinadi. Pandemiyaning ilk bosqichida turizm oqimlarining to‘xtab qolishi, xalqaro parvozlar, mehmonxona va boshqa xizmatlar faoliyatining keskin kamayishi butun dunyo bo‘ylab salbiy iqtisodiy oqibatlarga olib keldi. Shu bilan birga, post-pandemiya davrida turizm sohasida yangi yondashuvlar va strategiyalar shakllana boshladi: sog‘liqni saqlash talablariga mos ekotizimlar, raqamli xizmatlar, mahalliy va ichki turizmning faollashuvi, xavfsizlik choralari asosida tashkil etilgan xizmatlar va sog‘lomlashtirish maskanlariga bo‘lgan talab ortdi. Maqolada O‘zbekiston va boshqa mamlakatlar misolida tiklanish bosqichlari, qo‘llanilayotgan innovatsion yondashuvlar, hukumat siyosatlari hamda kelgusidagi rivojlanish istiqbollari yoritiladi. Tadqiqot statistik ma’lumotlar, ekspert tahlillari va xalqaro tajribalarga asoslanadi.Аннотация:В данной статье рассматривается процесс восстановления туристической отрасли в постпандемийный период после глобального кризиса, вызванного пандемией COVID-19. На начальном этапе пандемии приостановка международных рейсов, сокращение деятельности гостиниц и других туристических услуг привели к резкому снижению туристических потоков и имели негативные экономические последствия во всем мире. Вместе с тем в постпандемийный период начали формироваться новые подходы и стратегии в сфере туризма. Повысился интерес к экосистемам, адаптированным к санитарно-эпидемиологическим требованиям, цифровым услугам, развитию внутреннего и локального туризма, а также к оздоровительным объектам, работающим с соблюдением мер безопасности. В статье на примере Узбекистана и ряда других стран проанализированы этапы восстановления отрасли, внедряемые инновационные подходы, государственная политика и перспективы дальнейшего развития. Исследование основано на статистических данных, экспертных анализах и международном опыте.Annotation:This article analyzes the recovery process of the tourism sector in the post-pandemic period following the global crisis caused by the COVID-19 pandemic. During the initial phase of the pandemic, the suspension of international flights, the closure of hotels and other tourism services led to a sharp decline in tourism flows and had negative economic consequences worldwide. However, in the post-pandemic era, new approaches and strategies began to emerge in the field of tourism. These include ecosystems adapted to health and safety requirements, the rise of digital services, increased focus on domestic and local tourism, the implementation of safety-focused travel services, and a growing demand for wellness destinations. The article examines the stages of recovery, innovative strategies being implemented, government policies, and future development prospects, using Uzbekistan and other countries as examples. The research is based on statistical data, expert analysis, and international best practices.