“ FIZIKA TA’LIMIDA SHAXSGA YO’NALTIRILGAN YONDASHUVNING DOLZARBLIGI” (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada fizika fanini o‘qitishda differensial yondashuvning dolzarbligi va uni amalga oshirishning samarali usullari tahlil qilinadi. Har bir o‘quvchining individual o‘ziga xosliklarini, bilim darajasini, qiziqishini va o‘rganish sur’atlarini hisobga olgan holda ta’limni tashkil etish zarurati asoslab beriladi. Differensial yondashuvni amalda tatbiq etishda zamonaviy raqamli texnologiyalar, virtual laboratoriyalar, interaktiv metodlar va shaxsga yo‘naltirilgan topshiriqlarning o‘rni alohida ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, bu yondashuv orqali o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, fanlarga qiziqish, o‘z-o‘zini baholash kabi muhim kompetensiyalarni rivojlantirish yo‘llari yoritilgan. Maqolada o‘qituvchining o‘zgarayotgan roli, darslarni loyihalashdagi yangicha qarashlar va metodik echimlar ham keng tahlil etilgan.         Абстрактный: В данной статье анализируется актуальность дифференциального подхода в обучении физике и эффективные методы его реализации. Обосновывается необходимость организации обучения с учетом индивидуальных особенностей, уровня знаний, интересов и темпа обучения каждого ученика. Выделена роль современных цифровых технологий, виртуальных лабораторий, интерактивных методов и личностно-ориентированных заданий в практической реализации дифференциального подхода. Также выделены пути развития у учащихся таких важных компетенций, как самостоятельное мышление, интерес к науке, самооценка посредством данного подхода. В статье также подробно анализируется меняющаяся роль учителя, новые подходы и методические решения в проектировании уроков.Аnnotation: This article analyzes the relevance of the differential approach in teaching physics and effective methods for its implementation. The need to organize education taking into account the individual characteristics, level of knowledge, interests and learning pace of each student is justified. The role of modern digital technologies, virtual laboratories, interactive methods and person-oriented tasks in the practical implementation of the differential approach is highlighted. Also, ways to develop important competencies such as independent thinking, interest in science, self-assessment in students through this approach are highlighted. The article also extensively analyzes the changing role of the teacher, new approaches and methodological solutions in lesson design.